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TRASH ENCLOSURE REQUIREMENTS 

 

ISSUE 
 
In accordance with Title 14, Division 7, Section 17313 of the California Code of 
Regulations, trash enclosures are required for residential facilities of 4 units or more and 
non-residential facilities.  This applies to all new and substantially remodeled or expanded 
buildings or facilities. 
 
Previously, trash enclosures generally consisted of 6-foot tall free-standing block walls, and 
as such were exempt from building permit requirements.  However, the current Municipal 
Separate Storm Sewer System permit (MS4 permit) now includes more stringent 
regulations with regards to National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) and 
Low Impact Development (LID) standards.  Due to these requirements, all new trash 
enclosures are now required to have a roof structure to cover the enclosure. 
 
A typical trash enclosure consists of a masonry wall up to approximately 6 feet, with a solid 
roof consisting of wood and/or metal construction at a height that allows proper access to 
the full enclosure.  The structure is considered a U occupancy, and is only meant for 
enclosing trash and recycling bins until emptying by the local waste hauler. 
 
Because of the new requirements, new trash enclosures must comply with the following 
conditions and requirements. 
 

POLICY 
 
Trash enclosures shall require a building permit.  The building plan submittal and review 
shall consist of the following items: 
 
1. A complete plot plan drawn to scale indicating property lines, locations of all existing 

structures on the lot, the size and location of the proposed enclosure with respect to 
those building(s), required side yards, fire lanes, and location of parking stalls. 
 

2. The trash enclosure shall provide the minimum waste and recycling storage area in 
accordance with Title 14, Division 7, Section 17313 of the California Code of 
Regulations, or the applicant shall obtain approval from Environmental Programs 
Division. 
 

3. If disabled access requirements are applicable to the project, an accessible route 
shall be provided to the entrance of the trash enclosure.  The path shall coincide with 
the general circulation path to the maximum extent feasible. 
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4. The exterior walls of the trash enclosure shall meet the requirements of Table 602 for 
required fire rating. 
 

5. Openings in the perimeter walls must comply with Table 705.8 for the maximum area 
of openings and the degree of opening protection. 

 

Exception:  For trash enclosures with roof structures that are constructed of 
non-combustible material in accordance with Chapter 6 of the Building Code, 
compliance with Table 705.8 is not required. 

 
6. Structural analysis of the enclosure shall be provided, which will include both a 

vertical and a lateral analysis of the roof structure and enclosure walls.  Structural 
plans and calculations shall be sealed and signed in accordance with the Business 
and Professions Code. 
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